WIE WAREN DE STAKERS?

Staker: R. Sijbrands - Kwieser

Geschreven op 27-03-2018


 

R. Sijbrands - Kwieser (1919 - 2000), deelnemer aan de Februaristaking

Bron: aangeleverd n.a.v. de oproep 2018. Foto uit privecollectie.

R. Sijbrands - Kwieser was communiste en zat in het verzet tijdens de oorlog. Dochter, Lous Steenhuis schreef het volgende over haar moeder en haar eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog:

‘Mijn moeder, Ro Sijbrands - Kwieser was één van de medeorganisatoren geweest van de Februaristaking in 1941. Zij heeft het bekende pamflet STAAKt STAAKT STAAKT getypt en gestencild.

Zelf ben ik als gastspreker verbonden aan het Steunpunt Gastsprekers WO II van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Tijdens mijn gastlessen vertel ik uitgebreid over de Februaristaking en laat ik altijd vol trots het Pamflet van de Februaristaking zien.

Mijn joodse ouders, politiek bewust en lid van de CPN zijn direct na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog samen met mij in Amsterdam ondergedoken. Kort daarna zijn mijn ouders deel gaan nemen aan het verzet. Een opmerkelijk detail is dat mijn moeder later onderdook bij de beroemde beeldhouwer Mari Andriesen in Haarlem die het beeld van de dokwerker heeft gemaakt.

Mijn vader is tijdens zijn onderduik verraden en in Auschwitz vermoord. Ik ben op een ander adres in Amsterdam verraden en via de gevangenis op de Weteringschans naar Westerbork, Bergen Belsen en Theresienstadt gedeporteerd, ik was toen 3 jaar oud. Ik heb dan ook de twijfelachtige eer te behoren tot de zogeheten "Groep Onbekende Kinderen". Een groep van 50 kinderen die zonder hun ouders ondergedoken waren, verraden en in het weeshuis van Westerbork gevangen werden gezet. Dit gebeurde in het jaar 1944.

Op 13 september 1944 vertrok het allerlaatste transport uit Westerbork naar Bergen Belsen en van daaruit naar Theresienstadt . Tot de 279 inzittenden van deze trein behoorden de 50 kinderen van het kamp weeshuis . Van de meesten was de identiteit niet geheel duidelijk. Op de transportlijst van onze reis staan we dan ook aangeduid als "Gruppe Unbekannte Kinder".

Nadat we in 1945 door het Russische leger in Theresienstadt zijn bevrijd ben ik bij terugkomst in Nederland weer met mijn moeder herenigd.

Mijn moeder is in 2000 overleden op 81 jarige leeftijd. Zij heeft haar hele leven gestreden tegen onverdraagzaamheid, antisemitisme en discriminatie!’

Lous Steenhuis - Hoepelman, 2018