WIE WAREN DE STAKERS?

Staker: H.W. Meijer

Geschreven op 03-04-2018


 

H.W. Meijer, deelnemer aan de Februaristaking

Beroep: medewerker G.E.B.

Bron: aangeleverd n.a.v. de oproep 2018. Foto uit privécollectie.

Kleindochter Femke Meijer schreef het volgende over haar grootvader:

'Mijn opa (H.W. Meijer) was 36 en werkte bij het GEB, voor zover ik weet op de postkamer, hij staakte (eerlijk gezegd een beetje tegen wil en dank, het overkwam hem, maar goed hij deed het toch). Hij werd vervolgens op 30 april [1941] ontslagen omdat hij chef was. Zijn naam stond niet op de lijst van ontslagenen die ik ooit in het Stadsarchief zag maar ik weet zeker dat hij ontslagen is, ik heb hier zijn ontslagbrief.

Die vond ik in een mapje met zijn correspondentie daarover. En ook de aantekeningen van een klein toespraakje op 26 februari [1941] waarvan niemand weet of hij dat echt gehouden heeft. Hoewel het een tamelijk onderdanig toespraakje is, eindigt hij met "geven U derhalve te kennen dat het neerleggen van het werk uitsluitend was een uiting van misnoegen tegen de wijze waarop den laatsten tijd een deel van het Nederlandschen volk wordt behandeld."

Een paar maanden na zijn ontslag vond hij een andere baan - opa bewaarde alles, ook de doorslagen van zijn sollicitatiebrieven en de afwijzingen. Dat moet een enorme opluchting zijn geweest want hij was kostwinner van een gezin met drie jonge kinderen. Na de oorlog kon hij weer terug naar het GEB. Naar verluid is hij altijd boos gebleven omdat er op zijn positie een NSB'er kon blijven zitten. Maar of dat waar is weet ik niet. Hij kreeg na de oorlog met terugwerkende kracht pensioen over de periode waarin hij niet bij de gemeente heeft gewerkt en ook compensatie voor het verschil in salaris over die tijd omdat hij bij de Houtbond minder verdiende.

Hij heeft daarna tot zijn pensioen bij de gemeente gewerkt - en nooit meer gestaakt.

Mijn opa was zeker geen verzetsheld en hij was ontzettend gezagsgetrouw, hij liep niet voorop (hij ging gewoon naar huis hoor, heus niet de straat op). Juist dat zo'n soort brave christelijke man meestaakte, maakt de Februaristaking voor mij bijzonder, het waren niet alleen dappere gestaalde kaders van de bond maar ook bange brave borsten. Als ik heel eerlijk ben: ik vond m niet zo aardig, maar ik kreeg door dat mapje met brieven toch meer respect voor hem dan ik ooit bij zijn leven heb gehad.'

Femke Meijer